Jeśli przyzwyczailiśmy się kłaść spać o dwunastej w nocy, pora ta stała się bodźcem warunkowym dla naszego mechanizmu zasypiania, i jeśli położymy się o dziewiątej, możemy leżeć bezsennie aż do północy. Ale po pewnym czasie cierpliwych i wytrwałych usiłowań wyrobi się nowy stereotyp. Ogromną rolę odgrywają też stereotypy trawienne. Wydzielanie soków trawiennych to mechanizm odruchowy uzależniony od rodzaju pożywienia, które co dzień od lat przyjmujemy. Jeśli nagle wprowadzimy nową, krańcowo różną dietę, nie przygotowany żołądek może zbuntować się.

Trudno mu się dziwić — nie był przygotowany na niespodzianki, nie ma odpowiednich fermentów trawiennych i nie może ich w tak szybkim czasie wytworzyć. Zdumiewające jest doprawdy, do jakich wyczynów dojść może ludzki żołądek — bardzo różnych w różnych krajach i zależnie od obyczajów. Właśnie dzięki tak olbrzymiej zdolności przystosowania do krańcowo różnych rodzajów pożywienia człowiek może zamieszkiwać wszystkie okolice kuli ziemskiej. Może żywić się prawie wyłącznie mięsem czy rybami, może też jadać prawie same tylko owoce czy jarzyny. Można również żyć głównie mlekiem i pieczywem albo prawie samym tylko ryżem.