Insulina jest hormonem produkowanym przez trzustkę i jest niezbędna do kontroli ilości cukru we krwi. Cukrzyca może być spowodowana zbyt małym poziomem insuliny, odpornością na insulinę, lub oboma wyżej wymienionymi powodami..
Aby zrozumieć, cukrzycę, ważne jest, żeby najpierw zrozumieć normalny i prawidłowy proces, w którym żywność jest podzielona i przez organizm na  złoża energii. Kilka rzeczy dzieją się, gdy jedzenie jest trawione:
* Cukier o nazwie glukoza przenika do krwiobiegu. Glukoza jest źródłem energii dla organizmu.
* Trzustka jest odpowiedzialna za produkcję insuliny. Rolą insuliny jest przejście glukozy z krwi do mięśni, tłuszczu i komórek wątroby, gdzie może być stosowany jako paliwo energetyczne.
Osoby chore na cukrzycę mają wysokie stężenie cukru we krwi. To dlatego, że:
* Ich trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny
* Ich mięśnie, tłuszcze, komórki oraz wątroba nie reagują na insulinę zwykle
* Oba powyższe równocześnie
Istnieją trzy główne rodzaje cukrzycy:
* Cukrzyca typu 1 jest zwykle rozpoznawana w dzieciństwie. Wielu pacjentów zdiagnozowanych jest, kiedy są  już starsi niż 20 lat. W tej chorobie, organizm produkuje niewiele insuliny lub wcale. Codzienne zastrzyki insuliny są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dokładna przyczyna nie jest znana. Genetyka, wirusy i problemy autoimmunologiczne mogą odgrywać pewną rolę.
* Cukrzyca typu 2 jest znacznie bardziej powszechna niż pierwszy typ To sprawia, że najwięcej przypadków cukrzycy jest właśnie w grupie cukrzycy drugiej. Zwykle występuje w wieku dorosłym, ale młodzi ludzie są również coraz częściej chorzy. Trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny do utrzymania normalnego stężenia glukozy we krwi, często dlatego, że organizm nie reaguje na insulinę. Wiele osób z cukrzycą typu 2 nie wie że jest chora, chociaż jest to poważna choroba. Cukrzyca typu 2 jest coraz powszechniejsza ze względu na rosnącą otyłość i brak aktywności fizycznej.