Któż z nas nie lubi potraw mięsnych, które pełne są wyrazistego smaku, zapachu, które ociekają wręcz tłuszczem. Polacy właśnie takie posiłki jedzą najczęściej. Lubimy solić, dodawać duże ilości oleju, czy masła, poza tym nakładamy sobie zazwyczaj naprawdę duże porcje jedzenia. Takie odżywianie niestety często prowadzi nas do problemów zdrowotnych, szczególnie związanych z układem pokarmowym, ale i układem krążenia. Duże ilości soli, tłuszczu niestety powodują stopniowe coraz gorsze funkcjonowanie naszych narządów i przez to doprowadzamy do rozwoju chorób takich jak chociażby nadciśnienie, czy miażdżyca. Są to wbrew pozorom bardzo groźne choroby, które mogą znienacka nas zaatakować w najmniej spodziewanym momencie. Nadciśnienie może prowadzić do zawału, miażdżyca również jest tego częstym powodem. Nadciśnienie całkowicie rozregulowuje pracę naszego organizmu i warto jeśli wiemy, że mamy nadciśnienie regulować je odpowiednio dobraną terapią lekarstw, które będą sprawiały, że nasze ciśnienie będzie w wartościach odpowiednich.