30Stosowanie jakiejkolwiek diety powinno rozpocząć się przede wszystkim od zdobycia wiedzy odnośnie pokarmów, które nam szkodzą, a które są dla nas korzystne. Warto przede wszystkim wiedzieć co jeść aby schudnąć oraz czego unikać. Nie warto głodzić się. Warto natomiast ograniczyć nadmierne spożywanie tłuszczów oraz węglowodanów. Istnieją także takie składniki pożywienia, które w znacznie szybszym tempie niż inne będą pomocne w szybkim spalaniu tkanki tłuszczowej. Są to oczywiście owoce i warzywa, które są niesamowicie sycące, smaczne, a jednocześnie mają niewiele kalorii.

Wiele z tych warzyw wręcz powoduje, że chudniemy, czyli strawienie ich pochłania więcej kalorii niż one same w sobie je posiadają. Są to wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe, a także rośliny, które mają twarde skórki. Są to też jajka. Jajka generalnie rzecz biorąc przez lata nie były traktowane jako zdrowe, ale tak naprawdę jajko ugotowane na twardo i zjadane bez żadnych dodatków w postaci boczku nigdy nie będzie niezdrowe. Należy oczywiście zachować umiar w jedzeniu jajek. Pomocne w spalaniu kalorii są wszelkiego rodzaju ostre warzywa – papryczki chilli na przykład świetnie wspomagają proces spalania tłuszczu.